SHITO-RYU

SHITO-RYU KARATE

Shito-Ryun juuret

Vuonna 1900, kun Okinawan saari oli solminut rauhan Japanin kanssa, päätti paikallinen hallitus aloittaa karaten opetuksen kouluissa, sillä se oli kehittävää niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Opetuksen johtoon valittiin kaksi mestaria: Anko Itosu Shurin kaupungista ja Kanryo Higaonna Nahasta. Mestareiden tyylit olivat hyvin erilaiset. Koska Itosu oli kooltaan pieni, hänen karatensa oli nopeaa ja tehokasta kamppaillessa pitkillä etäisyyksillä. Higaonna oli puolestaan poikkeuksellisen vahva. Hänen tekniikkansa oli voimakasta ja hidasta, sisältäen paljon vatsahengitystekniikkaa ja oli näin sopiva lähitaisteluun. Näiden mestareiden tyyleille pohjautuvat nykyiset tyylit.

Suurimmat tyylit syntyivät, kun Higaonnan ja Itosun oppilaat muuttivat Japaniin opettamaan lajia. Itosun kuuluisa oppilas Funakoshi, joka oli myös kooltaan pieni, kehitti oman tyylinsä Shōtōkanin opettajansa Shuri-te -tyylin pohjalta. Higaonnan oppilas Chojun Miyagi perusti opettajansa Naha-te -tyylin pohjalta Goju-ryun. Oli myös kolmas opettaja, Kenwa Mabuni, joka vei karaten vientikauden alussa Japaniin.

Kenwa Mabuni

Kenwa Mabuni toimi poliisin ammatissa 10 vuotta. Ammatinsa puolesta hän liikkui ympäri Okinawan saarta ja sai näin tutustua saaren erilaisiin karaten tyylisuuntiin. Samalla hän sai harjoitella eri opettajien johdolla. Mabuni oli sekä Itosun että Higaonnan oppilaana useita vuosia. Vuonna 1915 molemmat suuret mestarit menehtyivät.

Mabuni jatkoi tutkimuksia näistä kahdesta hyvin erilaisesta tyylistä. Lisäksi hän opiskeli taistelutaitoja useilta eri opettajilta. Seiko Fujita, oli viimeinen Kōga-ninjojen päämestari ja opetti Kenwa Mabunia. Mabuni oppi kungfua Okinawalla asuvalta kiinalaiselta teemerkantilta Woe Yin Guelta. Mestari Aragaki, Okinawan kuuluisin aseiden taitaja opetti Mabunille bo-jutsua ja sain käyttöä. Mabunin tyyli oli yhdistelmä näiden opettajien opeista. Tyylinsä hän nimesi Shito-ryuksi(糸東流), kahden suurimman opettajansa muistoksi. Shi ja To ovat japanilaisessa kirjoitustyylissä toinen tapa merkitä Ito(糸) ja Higa(東).

Kenwa Mabuni toimi poliisin ammatissa 10 vuotta. Ammatinsa puolesta hän liikkui ympäri Okinawan saarta ja sai näin tutustua saaren erilaisiin karaten tyylisuuntiin.